​Sami Saarisesta Steelersin toiminnanjohtaja - 1.6.2024 alkaen
Steelers Hämeenlinna ryJulkaistu: 05.03.2024 18.30

​Sami Saarisesta Steelersin toiminnanjohtaja - 1.6.2024 alkaen

Sami Saarisesta Steelersin toiminnanjohtaja

Steelersin organisaatiossa koittaa uusi aika kesäkuun alusta lähtien, kun Hämeenlinnan salibandy-yleisölle kaukalon puolelta tuttu 34-vuotias ottaa vastuun seurasta.

Pitkän roolin lajin parissa pelaajana tehnyt Saarinen päätti pelaajauransa Sveitsissä 2022 kevääseen, kun hän kävi osa-aika auttamassa Floorball Thurgaun edustusjoukkueen liiganousuun. Pelaajaurallaan paljon nähnyt Saarinen oli avainpelaajia Steelersin menestyskausina divarissa ja tämän jälkeen mukana myös TPS:n uuden nousun runkopelaajana. Pelaajana kokemusta kertyi 16-vuoden puoliammattilaisuran aikana Suomesta, Ruotsista ja Sveitsistä. Urallaan Saarinen saavutti C-SM-kultamitalin, U19 MM-pronssin, Sveitsin Cup-mestaruuden sekä Fliigan hopeamitalin.

Pelaamisen ohella Saarinen on viime vuosien aikana tehnyt määrätietoisesti töitä, jotta uran jälkeen työnteko urheilun parissa olisi mahdollista. Saarinen on valmistunut Haaga-Heliasta Liikunnanohjaajaksi (AMK), toiminut Urheiluakatemian valmennuksessa ja valmennusosaamisen kehitystyön parissa Steelersissä, Salibandyliiton Kanta-Hämeen alueen valmennuspäällikkönä (Poikien maajoukkuetiellä) sekä tehnyt töitä toiminimellään erilaisten tapahtuma- ja myyntipalveluiden parissa. Salibandyliitolle Saarinen on lisäksi tehnyt valmennusta Maajoukkuetiellä eri ikäluokissa (P13-P19).

Saarinen lähtee toiminnanjohtajan rooliin haastavista, mutta myös hyvistä lähtökohdista. Miehen itsensä mukaan päätös kotikaupungin seuraan palaamisesta oli lopulta pienen mietinnän jälkeen helppo tehdä:

Kotikaupunki oli tukikohtanani jo viimeisenä pelivuotenani Sveitsissä, sekä Vierumäen ja Helsingin opiskeluvuosien ajan. Kun tähän hommaan syksyn aikana kyseltiin niin pohdin asiaa pitkään, mutta lopulta ajattelin että seurassa on tällä hetkellä ihanteellinen tilanne lähteä työskentelemään tuttuun ympäristöön. Molemmat, seura ja minä haluamme mennä eteenpäin ja itse olin tähtäämässä täysipäiväisesti urheilun pariin, joten tältä pohjalta päätös lopulta kypsyi.

Saarisella on toiminnan kehittämisen kannalta iso vuori kiivettävänä, sillä esimerkiksi miesten edustusjoukkue on liigavuosien jälkeen tippunut Suomi-sarjaan ja naisten edustusjoukkue luopui kuluvan kauden alla resurssipulan takia sarjapaikastaan. Uuden toiminnanjohtajan mielessä on kuitenkin kehitystyö koko organisaatiossa ja yhteisössä.

“Vanhimmat ikäluokat P16-P22 pelaavat SM-sarjaa, joten valmennuksellisesti meillä on junioritasolla onnistuttu hienosti. Tärkeimmät kehityskohteet alkuvaiheessa ovat harrasteryhmissä, esimerkiksi eskariviskari-ikäisissä. Seurana haluamme takaisin lasten kotien lähelle, jotta pystymme paremmin tukemaan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia sekä lisätä liikettä ja mahdollistaa koko eliniän kestävän liikunnallisen elämäntavan.”

“Toinen tärkeä asia on yhteisen toimintakulttuurin kehittäminen. Meillä on noin 70 vapaaehtoista, jotka mahdollistavat lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuden harrastaa ja tavoitella rajojaan urheilun parissa. Toimintakulttuuria pitää luoda yhdessä, jotta seura voi kehittyä ja meidän täytyy pystyä paremmin tarjoamaan tukea ja vaihtoehtoja vapaaehtoisille seuratoimijoille, jotta arki on roolista riippumatta mielekästä. Mitä enemmän teemme yhteistyötä ja kohtaamme ihmisiä, sitä vahvempi seura Steelers tulee olemaan,” Saarinen summaa ajatuksiaan.

Tulevaisuuden tavoitteista puhuttaessa Saarinen ei keskity puheissaan pelkästään edustusjoukkueen menestykseen. Ilman yhteisöllistä seuraa, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja perusasiat tehdään hyvin kaikki huomioon ottaen ei voida odottaa huippu-urheilutason menestystä. Tästä johtuen kehittämistyö on aloitettava pienistä arjen asioista, joita ehkä aiemmin on resurssipulan johdosta jouduttu laiminlyömään.

“Kyllä minun henkilökohtainen tavoite on tehdä Steelersistä alueen ykkösseura, joka on ketterä, yhteistyökykyinen ja pystyy toimimaan paikallisesti ja mahdollisimman laadukkaasti megatrendien mukaisesti. Totta kai edustusjoukkueen toiminta on saatava vakautettua ja työtä on tehtävä paremmin, jotta voidaan ottaa askelia ylöspäin mutta tähän tarvitaan vahvaa seuraa. On hyvä muistaa, että seura koostuu koko hallituksesta, valmentajista, pelaajista sekä toimihenkilöistä. Tähän mennessä tehty laadukas juniorityö ja sen päivittäminen tähän päivään mahdollistaa nousevan kehityskäyrän myös edustusjoukkueelle.”

Pöydällä on siis runsaasti tehtävää ja kehitettävää, mutta Saarinen ottaa haasteen motivoituneena vastaan. Steelersin organisaatiossa alkaa nyt kauan kaivattu aika, jossa asioita aletaan tekemään yhteistyön ja vuorovaikutuksen kautta eikä yhtäkään ideaa varmasti jätetä harkitsematta.

“Hyvillä ja haastavilla mielin lähden seuraa kehittämään, paljon on tehtävää, jotta voimme tasoa nostaa. Hyvä arki ja pitkäjänteisyys ovat toivottavasti jokaisessa ryhmässämme tärkein asia.”

Steelers Hämeenlinna ry

toimisto@steelers-salibandy.fi

Loimua Areena 

Härkätie 17 B, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 2414280-4